+905434906700

info@cagriteknoloji.net

Web Tasarımı Kriterleri

Web tasarımcıları, en iyi 50 pazarlama sitesine bakarak, web tasarımı için 10 kuraldan oluşan bir dizi yönerge ile çalışır. Elbette bu yönergeler yıldan yıla değişiklik gösterse de başlangıç için iyi bir fikir vermektedir.

Bu 50 site alexa.com daki işletme&pazarlama ve reklamcılık kategorsinden seçilmiş en iyi pazarlama web siteleridir. E-ticaret hedefleri olmayan haber ve medya-yayın siteleri hariç tutularak belirlenmiştir.

Web tasarımı kriterleri için 4 kriter

Bu araştırmalara göre bir web tasarımı tasarım kriterleri temel olarak 4 başlığı içerir. Alan Adı ile İlgili Olan KriterlerWeb Barındırma ile İlgili Olan KriterlerBiçimsel Web Tasarım KriterleriYapısal Web Tasarım Kriterleri

Aşağıdaki yazıda bu kriterlerin önemli olanlarını bu başlıklar altında maddeler halinde sıraladık.

Web Sitesi Tasarımında Alan Adı Kriterleri

1) Alan Adınızı Mutlaka Sadece Siz Kiralayın

Alan adları ile ilgili ilk ve en temel kriter, alan adını kiralarken, kiralayanın mutlaka siz olmasıdır. Elbette alan adı satın almak için aracı web siteleri kullanmak zorundayız. Ancak aracı başka insan kullanmamaya özen gösterin. Alan adları yıllık kiralama ile alınır. Bu alışveriş bir satın alınma değildir. Alan adları sürekli sizin olmaz. Her sene yenilenir. Bu sebeple aracı bir insanın olması sürekli o insana muhtaç olacağınız anlamına gelir. Herhangi bir uzlaşmazlıkta da web tasarımı üzerinde bir hak iddia edemezsiniz.

2) Alan Adı Çok Uzun Olmasın

Çok uzun olan alan adları kullanıcılar tarafından tercih edilmez. Ayrıca arama motorları açısından spam linkler olarak görülme ihtimalleri bulunur.

3) Alan Adında İşaret Kullanmamaya Çalışın

Alan adı tercihi yaparken “.”, “-” gibi işaretsel terimlerden kaçınmanız önerilir.

4) Alan Adında Rakam Kullanmamaya Çalışın

Yine alan adı tercihi yaparken çok özel durumlar olmadıkça sayı içermemesi önerilir.

5) Alan Adında Hizmet ve Şehir İsminin Geçmesi

Alan adı tercihinde arama motorlarında yükselmek için bazı tercihler yapacaksınızdır. İçinde hizmet verdiğiniz sektörün isminin veya bulunduğunuz şehrin isminin geçmesi aramalarda avantaj sağlar. Ancak herhangi bir alan adı ile de uygun arama motoru optimizasyon kriterlerine dikkat edecerekte daha fazla başarı yakalamak mümkündür.

6) .Com Uzantısı

“.com” uzantılı alan adları genellikle “.net”, “.org” alan adlarından daha çok tercih edilir. Bunun başlıca nedeni insan alışkanlıkları ve arama motorları istekleridir. Bir alan adı seçerken öncelikle “.com” versiyonunun kullanılabilir olup olmadığına bakmanız önerilir.

Web Hosting (Web Barındırma) ile İlgili Kriterler

1) Web Hosting Fiyatı Çok Ucuz Olmayanı Tercih Edin

İster Linux ister Windows tabanlı bir web tasarımı yazılımı kullanın, mutlaka çok ucuz olmayan bir barındırma tercih edin. Çok ucuz olan barındırmalar çok kalabalık olabilir. Bu da sizin web sitenizin yavaş açılmasına sebep olur.

2) PHP Mail Fonksiyonu Kapalı Olmalı

Bir wordpress veya Joomla tarzı içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız barındırmanız da “PHP mail fonksiyonun” kapalı olduğuna emin olun. Bu tür yazılımlarda botlar bu fonksiyonu kullanarak sıklıkla sizin web siteniz üzerinden spam atarlar. Bu size her anlamda zarar verir.

3) Gzip ve Önbellekleme Özelliği Açık

Sunucunun Gzip, ön bellekleme özelliklerinin açık olmasına dikkat edin. Web sitelerinizi hızlı açmak için gerekecektir.

4) Hızlı Teknik Destek

Teknik desteğin iyi olduğuna emin olun. Yurtdışı sunucularında teknik destek zordur. İngilizce bilmeniz gerekir.

Web Tasarımı Biçimsel Kriterleri

1) Sol Üstteki Logo

Araştırılan web sitelerinin% 100’ünde sitedeki her sayfanın sol üst köşesinde tıklanabilir bir logo vardı. Bu bir standarttır!

2) Sağ Üstteki İletişim Linki veya Bilgisi

Web sitelerinin % 44’ün her sayfanın sağ üst köşesinde iletişim bağlantısı var. Bu yerleştirme çok yaygın kabul edilmesine rağmen hala bir standart olarak kabul edilmiyor.

3) Üst kısımdaki Ana Menü

Web sitelerinin % 88’inde, ana navigasyonun her sayfanın üst kısmındaki başlıkta yer alması, yatay olarak üst tarafta bir navigasyonun bir web tasarım standardı haline gelmesini sağladı.

4) Ana Sayfa Slayt Gösterisi

Web sitelerinin % 32’sinde dönen bir dizi resim ve mesaj içeren bir ana sayfa slayt gösterisi var. Bu da statik olarak aslında resim kullanımının daha yoğun olduğu anlamına geliyor. Yine de kullanım durumu ve site tipine göre bu özelliğin site sahibine bağlı olduğu anlamını da taşıyor.

5) Ana sayfada Pazarlama Sloganları ve Yönlendirmeleri Kullanma

Pazarlama metinleri web sitelerinin% 80’inde ana sayfada yüksek bir oranda kullanılıyor. Diğer sayfalar için pazarlama metinleri için belirgin bir kıstas yok.
Pazarlama metin ve görselleri için belli bir piksel yüksekliği yok. Ancak genel yorum, ziyaretçilerin kaydırma yapmadan metinleri görmeleri web sitesi tasarımcılarınca tercih edilen bir unsur olması.

6) Ana Sayfada Eylem Çağrısı

Web sitelerinin % 78’i görsel olarak ana sayfalarında belirgin bir eylem çağrısı yapıyor. Standart olmasa da genel uygulamaya girecek bir orana sahip.

7) Üst Başlıkta Arama Özelliği

Web sitelerinin % 54’ünde başlıkta bir arama özelliği bulunmaktadır. Bu durumda %48 gibi yüksek oranda da pazarlama sitelerinin her sayfada ya bir bağlantı, simge ya da arama kutusu olarak “genel olarak” görünen bir arama özelliğine sahip olmadığı anlamı da taşır.

Bu bizim için şaşırtıcı değil. Web sitesi çok miktarda içerik içeriyorsa, arama araçları gerekli değildir. Bir arama aracı sıklıkla kötü organize edilmiş bir web sitesi için bir “koltuk değneği” dir.

8) Altbilgide Kayıt Kutusu

Web sitelerinin % 24’ü, ziyaretçilerin altbilgiye kaydolmasına ve e-posta güncellemelerine abone olmalarına izin verir. Dolayısıyla bu, e-posta adreslerini toplamak için yaygın bir yerdir, ancak bir standart veya genel uygulama değildir. Altbilgiler için en yaygın içerik telif hakkı, gizlilik, yasal, site haritası ve iletişim bağlantılarıdır. Ziyaretçiler, iletişim bilgilerini web sitelerinin sağ alt veya orta kısmında bulmayı beklemektedir.

9) Altbilgide Yer Alan Sosyal Medya Simgeleri

Web sitelerinin% 72’si, altbilgideki sosyal medya web siteleri için simgeler içeriyor. Bu, neredeyse bu ikonları standart bir tasarım öğesi yapar.

Ayrıca web sitelerinin% 26’sı başlıkta belirgin olarak sosyal medya simgelerini içeriyordu. Ancak bu uygulamayı yararlı olmadığı kanısı hakim. Çünkü bu ikonlardan herhangi birine tıklamak, ziyaretçiyi sosyal medya sitesine götürür. Bu nedenle, bu, web sitesinin trafiğine mal olabilecek, hemen çıkma oranlarını artıran ve sonuçları incitecek bir tasarım öğesidir.

Bu durumda sosyal medya ikonlarını altbilgiye eklemenizi öneririz. Görsel önemi daha da azaltmak için, tam renkli sürüm yalnızca ziyaretçinin fare imlecini simgenin üzerine getirmesinden sonra görünebilir.

Web Tasarımı Yapısal Kriterleri

1) Web Tasarımı SEO Uyumu ve Özgün İçerik Yoğunluğu

Web sitesi tasarımı hazırlanırken SEO, arama motoru optimizayon kriterlerini göz önüne almadan hazırlarsanız web sitesinin arama motorlarında yükselme şansını da yok etmiş olursunuz. SEO kriterleri ile web tasarımında dikkat edilmesi gereken kriterleri karşılaştırırsanız birbirinin aynı olduğunu görebilirsiniz. Bunun nedeni basittir. Arama motorları da arama sorgularına cevap olarak gelen listelerde kendi kullanıcılarına içerik ve kullanışlılık olarak en iyi sonuçları veren web sitelerini sunmak isterler. Bir web sitesi hazırlarken uyulması gereken SEO kriterleri “Site İçi SEO Kriterleri” olarak adlandırılır.

Site içi SEO Kriterlerinin amacını 3 başlıkta özetleyebiliriz.

a) İçeriğin kaliteli ve özgün olmasını sağlama

b) Kullanıcıların bu özgün içeriklere kolay ulaşmasını ve gezinmesini sağlama

c) Arama motorların bu içerikleri doğru indekslenmesini sağlama

2) Güncel yazılım altyapısı kullanma

Bir web sitesini hazırlarken kullanılan son güncel dilde ve yazılım standartlarına uygun hazırlamalısınız. HTML ve CSS dillerinin son versiyonlarını kullandığınıza emin olun. HTML5 ve CSS3 standartlarını kullanmanız web sitenizin güncel teknolojileri takip etmesini sağlar. Örneğin HTML5 ile daha temiz bir kod yapısına, bir çok web tarayıcısında sorunsuz web sitelerinin gösterilmesinisağlarsınız. Mobil tasarım için ise HTML5 kullanmak şarttır. Bir çok mobil tasarımı destekleyen öğe HTML5 ile gelmiştir. Yine dahili video oynatma özelliği, çevrimdışı önbelleğe kullanma gibi site açılış hızlarını da etkileyen özellikler HTML5 ile gelir.

CSS3 standartları kullanmanızda web sitelerinize stil anlamında yeni özellikleri katabileceğiniz anlamına gelir. CSS3 stillerini kullanmanın en kolay yolu Bootstrap kullanmaktır. Eski flash destekli animasyon ve uygulamalar artık tarayıcılar tarafından desteklenmediği için kullanılmamalıdır.

Güncel altyapı kullanmanın bir diğer kolay yolu wordpress, joomla veya drupal gibi bir içerik yönetim sisteminin son versiyonunu indirerek kullanmaktır. Ama unutulmamalıdır ki bu yazılımların çekirdek kodları size ulaşmaktadır. Tema ve eklentiler sonradan üzerine kurulmaktadır. Bu tema ve eklentileri de seçerken güncel ve güncellenebilir olmalarına dikkat etmelisiniz.

3) Hızlı Açılan Ana Sayfa ve İç Sayfalar

Bir web sitesinin açılış hızı sizin ne kadar ziyaretçi kazandığınızı etkiler. Masaüstü versiyon ve mobil versiyon olarak açılış hızlarını değerlendirmelisiniz. Masaüstü versiyonunuz çok hızlı açılırken mobil versiyonunuz yavaş açılırsa bu hem ziyaretçi kaybetmenize hem arama motorları sıralamalarında yükselmenize engel olur. Bir web sitesinin genel olarak 10 sn. altında açılması beklenir. Ancak en doğru sonucu test sonuçları verecektir. En önemli test Google PageSpeed hız testidir. Google PageSpeed Hız Testi sayfasına ulaşmak için bu linki tıklayabilirsiniz.

4) SSL Kullanımı

SSL bir web sitesi sunucusu ile kullanıcının web tarayıcısı arasındaki bağlantının şifrelenerek güvenli hale getirme protokolleridir. SSL sertifikalı bir web sitesi tarayıcılar tarafından güvenli kabul edilir. Arama motorları sıralamalarında yükselmek için de gereklidir. Web hosting için Linux bir sunucu kullanıyorsanız Cpanel bir web barındırma arabiriminiz varsa Cpanel size SSL sertifikasını bedava olarak sunmaktadır. Ancak bu insiyatif barındırma şirketine bağlıdır. Eğer bu imkan yoksa yaklaşık yıllık 10 dolara SSL sertifikasını hosting firmasından edinebilirsiniz. E-Ticaret sitesi hazırlarken, taicari bir gereklilik olarak, ister hazır yazılım ister özel yazılım kullanının SSL sertifikasının olması şarttır.

5) Responsive (Duyarlı) Tasarım

Araştırmaya konu olan web sitelerinin% 68’inin responsive (duyarlı) web tasarımı kullanarak mobil cihazlara uyumlu olduğu tespit edilmiştir.  Bu, ziyaretçilere telefon, tablet veya masaüstü cihazdan bağımsız olarak harika bir deneyim kazandırır. Üstelik arama motoru Google mobil tasarımı bir SEO kriteri olarak kesin olarak belirlemiştir. Web sitenizin arama sıralamasında yükselmesini sağlamak için mobil uyum artık bir zorunluluktur.

Mobil web sitesini tasarım oluştuktan sonra eklemek çok zor bir kombinasyondur. O yüzden responsive tasarımlar en iyi uygulamalardır. Bir site oluşturulduktan sonra eklemek zordur tasarım ve programlama bir kombinasyonudur. Çoğunlukla, neden bir kongre olduğunu açıklayan yeniden tasarımın bir parçası, ancak bir standart değildir. Duyarlı tasarım yıllardır en iyi uygulamalar olmuştur. Bunun daha yaygın hale geldiğini göreceğimizi ve standart olarak kabul olacağını düşünüyoruz.

6) Google Search Console, Google Analytics ile Web Sitesini İlişkilendirme

Bir web sitesi hazırlıyorken Google Search Console ile web sitenizi daha işin başındayken ilişkilendirmeniz şarttır. Google Search Console size web siteniz ile ilgili güvenlik, spam, içerik ve bağlantılar hakkında bilgi verir. Bunun yanında arama kelimelerine göre tıklanma durumunu da web siteniz yayını boyunca verir. Bunun yanında bir çok önemli bilgiyi buradan edineceksiniz. Ayrıca web sitesi ziyaretçi istatistiki bilgilerini öğrenmek içinde Google Analytics veya Yandex Metrica gibi bir web sitesinden yararlanın.

Web Tasarım Kriterleri görüleceği üzere pek çok maddeye indirgenebilir. Ancak temel olan sizin hoşunuza gideceği kadar kullanıcılarında hoşuna gidecek ve yararlanabilecekleri dolu dolu bir site yaratmaktır.